Bullaa

13.03.2021


Laskiaispulla paras pulla

Meidän perheen ykköspulla on laskiaispulla, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Osa tykkää mantelilla, osa vadelmalla, osalle on ihan sama kumpaa. 

Eilen illalla tuli ajatus tehdä lomanlopettajaispullaa ja mikäpä sitä virkaa paremmin sopisi toimittamaan kuin laskiaispulla. Siitäkin huolimatta, että laskiainen meni jo ja seuraavaan on vielä 11 kk aikaa. Kuka näitä laskee?

Maailman paras pullaresepti

Minun luottoresepti täydelliselle pullalle on kopioitu lähes suoraan Liemessä-blogista. Ainoat pienet muutokset: teen taikinan kaksinkertaisena eli siitä pyöräyttelee noin 30-40pullaa, koosta riippuen. Annan kohota puolen tunnin sijasta tunnin. Ja kolmas muutos: Laitan kermavaahtoon hieman sokeria, sekä vaniljakreemijauhetta tuomaan kermaan ihanaa vaniljan makua ja jämäkkyyttä. Kerma pysyy paremmin pullan välissä. Hyvä kreemijauhe esim. Salliselta.

Kyseisestä blogista löytyy paljon muutakin suussa sulavaa, kannattaa perehtyä. Olen aivan liemessä tuon blogin kanssa, nam. Tämän postauksen lopussa on suora linkki pullasivulle. 


Täydellinen laskiaispulla

Noin 15-20 pullaa (Päiväkankaan emäntä huomauttaa, että kaksinkertaistamalla koko taikinan, saat pakastimen täyteen herkullisia pullia)

Paras pullataikina

5 dl täysmaitoa

50 g tuorehiivaa

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

14 dl vehnäjauhoja

200 g huoneenlämpöistä voita

Voiteluun:

1 muna

Mantelimassa

1 pötkö mantelimassaa

3 rkl täysmaitoa

Kermavaahto

2 dl vispikermaa

Koristeluun

mantelilastuja

tomusokeria

(tai raesokeria)


Pullataikinan valmistus

Pilko voi kuutioiksi ja anna pehmetä huoneenlämmössä.

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, suola ja kardemumma.

Lisää jauhoja hiljalleen yleiskoneella taikinaa alustaen.

Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta niin että se irtoaa kulhon reunoilta.

Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaivaa taikinaa vielä noin 10 minuuttia.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia (Päiväkankaan emäntä huomauttaa, että hän kohottaa tunnin).

Pullan leipominen
Leivo pullataikinasta pitko ja leikkaa se osiin. Sopivan kokoinen pulla tulee 80-100 grammasta taikinaa. Pyöritä pullia alustaa vasten. Anna pullien kohota kaksinkertaiseksi leivinpaperilla vuoratulla pellillä liinan alla.
Sudi pullat kauttaaltaan munalla. Ripottele halutessasi päälle mantelilastuja ja raesokeria.
Paista uunin keskiosassa 220-asteessa 7-10 minuuttia.


Laskiaispullien täyttäminen

Anna pullien jäähtyä kunnolla ennen halkaisemista.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Kermaa ei tarvitse makeuttaa (Päiväkankaan emäntä huomauttaa makeuttavansa hieman sokerilla ja laittavansa sekaan vaniljakreemijauhetta esim. Sallinen).

Leikkaa laskiaispullan lakki 1/3 matkalta.

Lusikoi keskelle nokare mantelimassaa (Päiväkankaan emäntä huomauttaa, että myös vadelmahillo käy hyvin!)

Pursota kermavaahto. Aseta lakki varovaisesti päälle.

Viimeistele tomusokerilla.


NAUTI!