Erilainen talviloma

12.03.2021

Lupa vain olla 

Vuoden 2021 talviloma on antanut luvan vain olla. Ilman sen kummempia lomasuunnitelmia tai aikomuksia olemme olleet kotona. Muutamaa lyhyttä piipahdusta lukuunottamatta koko viikko on kulunut rattoisasti omalla tontilla. Onneksi on iso tontti. 
Olemme saaneet levätä, nauttia kotoilusta ilman minkäänlaisia syyllisyydentunteita tai harmittelua siitä, ettei tänä vuonna matkattu valtakunnan suosituimpiin laskettelukeskuksiin tai suhautettu kuudessa tunnissa palmujen alle. 

Piti aivan miettiä, että mihin tämä viikko oikein hurahti? Vaikka tuntuu, että mitään ei tehty, niin onhan sitä silti monenlaista puuhasteltu. Nimenomaan leppoisasti puuhasteltu, ei painettu otsa hiessä tai sekuntikello kädessä. Minusta tuntuu (ja en ole ainut), että tämä on ollut paras talviloma ikinä.
10-vuotiaani totesi eilen, että tämä on ollut paras loma, kun on oltu niin paljon yhdessä. Sitä sietää näin aikuisen vinkkelistä miettiä kerran jos toisenkin. 

Lomaviikon aikana olemme..

...luonnollisesti hoitaneet paljon eläimiä. Koirat ovat saaneet huomiota aamusta iltaan, aina on joku ollut viemässä kävelylle, potkukelkkailemaan tai mäenlaskuun. Niin ja Topi on opetellut isännän kanssa hiihtämään. Lähellä sijaitsevalla valaistulla hiihtomajalla on koirahiihtovuoro kahtena iltana viikossa. Mahtavaa! 

...pystyttäneet monena aamuna leikit tupaan heti silmien auettua. Siellä on ollut ihmislasta, koiranhäntää ja kissankäpälää sulassa sovussa. Olemme myös vieneet vuohille herkkuja ja kiitelleet kanoja munista.  

...lämmittäneet leivinuunia ja nauttineet sen suomasta lämmöstä. Äänimaailma 10+, ihanaa rätinää ja räiskähtelyä. Bonuksena uunin jälkilämmössä haudutetut pataruuat eli on myös syöty hyvin. 

...juoneet kuksakaupalla kahvia ja kaakaota, sisällä ja ulkona. Se on ihanaa, varsinkin ulkona auringonpaisteessa. 

...pelanneet lautapelejä, ollaan voitettu ja hävitty tasapuolisesti. 

...leiponeet, montakin kertaa. Pullaa, mutakakkua, pitsaa ja kaikenlaista herkkua. Juhlimme myös esikoisen syntymäpäiviä mansikkabritan ja mustikkakakun merkeissä. Avasimme lahjoja ja ihastelimme niitä. 

...hoitaneet viherkasveja. Ne on tärkeitä. Annettiin viherkasviravinnetta ja puhuttiin kasveille nätisti.

...soittaneet ja laulaneet. Musiikki on raikannut mökissä. Meidän oma orkesteri pitää huolen siitä, että sanoitukset ovat kohdillaan ja rytmi on verissä. 

...lukeneet lehtiä ja kirjoja sekä katsoneet suoratoistopalvelun tarjontaa. Erityisesti koira-aiheisia lehtiä ja -kirjoja on ollut kulutuksessa. Tyttö on lainannut kirjastosta korkean pinon pentuaiheisia kirjoja. Iik, ihanaa. 

Hygge

Olen oppinut pitämään tanskankielen sanasta hygge.
Hygge on olotila, se tarkoittaa mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta. Turvallisuutta, lämpöä, hyvää oloa. Helppoutta hengittää. Läsnäoloa. Lepoa ja rentoutumista. Kääriytymistä vilttiin, takkatulen äänen kuuntelua. Koiran silittämistä silmät kiinni. Läheisten läsnäoloa, sosiaalista flowta.

Hyggeily ei välttämättä ole meille suomalaisille aivan helppoa. Sitä voi joutua opettelemaan, minäkin olen joutunut aivan viime vuosina. Työnteko, tuotteliaisuus on meillä perimässä. Vuosien paahtamisen jälkeen ei ole aivan yksinkertaista rauhoittua, vain olla ja nauttia. Mutta kuinka tärkeää olisi nähdä ympärillään, siinä aivan lähellä oleva hyvä. Carpe diem, tarttua hetkeen ja nauttia. 

Meidän loma on ollut täynnä hyggeä, toivottavasti teilläkin. 


Miten hyvä ihmisen on olla kotona.