Hyvä elämä maalla

02.03.2021

Mitä se tarkoittaa, mitä se sisältää?

Viime aikoina olen havahtunut huomaamaan olevani jonkin sortin maaseudun puolestapuhuja. En ole tarkoituksella tähän rooliin hankkiutunut, se on käynyt ikäänkuin varkain vuosien kuluessa.

Sellaisen puolesta on helppo puhua, mihin itse uskoo.

Minulla on ollut koti maalla 6-vuotiaasta lähtien. Välillä asuin vajaan kymmenen vuoden ajan kaupungissa ja perheenkin perustin samalla reissulla. Mutta koko senkin ajan minulla oli lapsuuskoti maalla. Pystyin milloin tahansa menemään maalle, luonnon keskelle. Huolimatta kaupungissa sijaitsevasta asunnosta, minulla oli koko ajan mahdollisuus maaseutuun. 
Sen vuoksi maaseutu, maalla asuminen ja maalaisuus on ollut minulle aina itsestäänselvää. En ole juuri ajatellut asiaa sen kummemmin.

Hiljattain olen saanut tehdä ajatustyötä, käsitellä mielessäni teemaa "hyvä elämä maalla". Olen oikein tarkoituksella pysähtynyt ajattelemaan, mitä se tarkoittaa ja mitä se sisältää? Mitä edellytyksiä hyvä elämä maalla vaatii toteutuakseen?

Lähdin jäsentelemään asiaa mielessäni oman kylämme näkökulmasta. Miten minä kyläläisenä, Luohuan kylällä asuvana maalaisena asiat koen? Mitä minä tarvitsen, jotta hyvä elämä maalla toteutuu?

Olen aina tykännyt tehdä listoja. Sellaisia, joissa asiat on laitettu järjestykseen. Ne eivät välttämättä ole paremmuusjärjestyksessä, ne vain ovat järjestyksessä. 
Mutta tämä lista on paremmuusjärjestyksessä, tarkemmin sanottuna TÄRKEYSjärjestyksessä. Se on minun henkilökohtainen listani siitä, mitkä edellytykset tekevät maalla asumisesta hyvää. 

the lista

1. Kyläkoulu. Se on kylän sydän, kaikin mahdollisin tavoin. Se on myös sielu. Siellä on elämää. Tätä ei voi enempää korostaa, me TARVITSEMME koulun. Lasten vuoksi, aikuisten vuoksi, kylän vuoksi, hyvän elämän vuoksi.

2.  Hyvä tieverkosto. Tänne pitää olla helppo ja turvallinen tulla ja täältä on myös päästävä tarvittaessa käymään asioilla, töihin, opintoihin ym. On voitava LUOTTAA siihen, että talvella tiet on hoidettu asianmukaisesti., jotta mm. hälytysajoneuvot pääsevät tarvittaessa perille. Kesäaikaan on pystyttävä ajamaan ilman reikien väistelyä ja jatkuvaa pelkoa renkaan puhkeamisesta. Tämä on tosi tärkeä asia, sitä ei saa väheksyä.

3. Toimiva nettiyhteys. Saimme kylälle juuri valokuituyhteyden, mikä on mahtava asia erityisesti maatilojen, etätyöläisten ja muiden nopeita yhteyksiä tarvitsevien kannalta. Toki se lisää mielekkyyttä myös vapaa-aikaan, kun yhteydet toimivat. Eli valokuitua tarvitsemme, se on tätä päivää. Ja elämä maaseudulla on tätä päivää, se ei ole jäänyt menneeseen.

4. Liikunta- ja vapaa-ajanviettopaikat. Tarvitsemme hyviä liikuntapaikkoja, jotta kunto ja mieli pysyvät virkeänä. Hiihtoladut, luistelukenttä, jääkiekkokaukalo, frisbeegolf-rata, rantalentopallokenttä, jalkapallokenttä, uimaranta, laavut ym. Näitä meillä mukavasti onkin ja lisää kehitetään koko ajan.
Me maalla asuvat tarvitsemme vapaa-ajanviettopaikkoja ja -mahdollisuuksia aivan kuten kaupunkilaiset. Elämä ei ole pelkkää työntekoa. Harrastetilat, kokoontumispaikat, lasten- ja aikuisten kerhot, yhdistystoiminta ym. 

5. Tämä on kohta 1, 2, 3, 4 ja 5. Eli tämä koskee kaikkia kohtia. TOISET IHMISET. Kyläläiset. Me tarvitsemme toisiamme. 


Listassani ei ole erikseen mainittuna maaseudulle tyypillisesti kuuluvia asioita, kuten upea luonto ympärillä, yhteisöllisyys, suuret ja väljät tontit, eläintenpitomahdollisuus, tilaa unelmille. Vain muutamia mainitakseni.