Wanhan Aitan kunnostusta

16.06.2021

Entistä ehommaksi

Aitta vanhuksen kunnostusta oli pohdittu jo jonkin aikaa. Se on ryhdikäs ja komea, mennyttä aikaa  henkivä rakennus. Se sopii maalaismaisemaan kuin nenä päähän enkä voisi kuvitella Mikkolantietä ilman Aittaa. Se on The Aitta.
Viisi vuotta sitten kun tähän muutettiin, isäntä ensitöikseen kaataa hurautti Aitan seinää raapivat lehtipuut. Valitettavasti puut olivat ehtineet kosteuttaa seinää sen verran, että "uusien" (tietysti aidosti vanhojen) hirsien etsiminen alkoi. Kunnostusta olisi tiedossa. 
Harmiksemme huomasimme jokin aika sitten, että muutama hirsi Aitan itäpäädyssä oli alkanut lahoamaan. Remonttihirret löytyivät onnekkaasti oman kunnan alueelta eli hakumatka ei ollut pitkä. Sävyeroa uusissa hirsissä toki on Aitan seinään verrattuna, mutta se on pieni hinta siitä, että Aitta saadaan kuntoon. 

Missä mennään nyt

Samalla kun huonot hirret poistettiin, muodostuneeseen aukkoon lisättiin ikkuna tuomaan valoa muuten niin hämärään rakennukseen. Ikkuna on todella vanha ja löytyi omalta tilaltamme. Vahva epäilys on, että ikkuna olisi talomme alkuperäinen ikkuna reilun sadan vuoden takaa. Se on upea ja ehdottomasti halusin käyttää juuri tätä ikkunaa Aitan valoisammaksi saamiseen.

Vaihdetut hirret öljytään harmaalla lähipäivinä ja ikkuna saa pielet. Lisäksi nurkkiin laitetaan pystylaudat suojaamaan rakennusta. Nurkkalaudoitus myös ryhdistää rakennusta entisestään.

 Toki kunnostus muutti Aitan ulkonäköä hieman, mutta ei mielestäni pahempaan suuntaan. Toivotaan, että kunnostus antaa runsaasti lisävuosia tälle arvokkaalle rakennukselle!